Povestea Gradinitei
"Buburuză – ruză..." Cânta o fetiță de trei ani, cu ochi albaștri, cu cosițele bălaie și chipul zâmbitor așezată în smaraldul ierbii și ținând în mână o mică bijuterie zburătoare – o buburuză.
Părinții au privit fetița cu buburuza în mână și în ochii ei au văzut setea de cunoaștere, misterul care poate fi dezlegat prin pătrunderea în tainele învățăturii.
A fost punctual de plecare. Ca prin magie, casa lor s-a transformat într-o căsuță din povești, o căsuță a buburuzelor unde s-au adunat pe an ce trecea tot mai mulți copii dornici de cunoaștere. O grădiniță căreia i-au dat numele fetiței – MAYA.
Trei săli de grupă spațioase și primitoare, cu sectoarele doldora de jucării, o bibliotecă bogată – o adevărată oază de liniște și înțelepciune, o bucătărie modernă cu loc pentru luat masa, și nu în ultimul rind, două spații de joacă în aer liber îi așteaptă pe cei 40 de copii buburuze să le treacă pragul.
De ce vin cu drag copiii în căsuța din povești?
Pentru că doamnele educatoare și întreg personalul grădiniței îi întâmpină in fiecare dimineață și fac din fiecare zi o filă din poveste.
Aici copiii ascultă povești, care, pe aripi nevăzute, îi transportă in lumea lor minunată, visându-se prinți care se luptă cu zmeii sau prințese preafrumoase care așteaptă să fie salvate de Făt – Frumos. Dar, mai ales, înțeleg că binele învinge răul.
Fac pași mici dar siguri în tainele cunoașterii naturii, învățând de ce plouă sau ninge, de ce infloresc pomii sau cum zboară fluturii, cum trăiesc animalele, unde se duc păsările când se duc... Pătrund în tainele mulțimilor și a cifrelor construind pas cu pas un castel al științei, în care vor pătrunde când vor fi școlari.
Desenează și pictează cu daruire transformând culoarea într-un univers.
Sunt introduși în tainele limbilor străine sau învață să înoate incă de la vârste fragede.
Se joacă în aer liber în curtea grădiniței sau în alte locuri dragi lor din oraș. Zburdă, aleargă și se bucură de tot ceea ce natura le oferă. Curtea grădiniței răsună de râsetele lor, se bucură de culoare în zilele de sărbătoare, vibrează de încurajări atunci când sunt organizate întreceri sportive, sau se încarcă de emoție atunci când pe alee apar desene cu creta.
Micilor buburuze le plac foarte mult ieșirile, așa că, împreună cu doamnele educatoare fac plimbări, vizite, excursii, uneori însoțite de părinți dornici să participe la aventurile copiilor lor. Astfel, toamna recunosc legumele, fructele și florile în Piața de Alimente a orașului. Se joacă în frunze sau observă schimbările toamnei pe strada grădiniței.
Iarna, se joacă în zăpadă, colindă împreună cu alți copii sau îl întâlnesc pe Moș Crăciun.
Primăvara, zburdă în razele călduțe ale soarelui adunând brânduși și observând cum natura se trezește la viață.
Vara, se bălăcesc în piscină, organizează drumeții sau tabere de vară. Le place mult la Grădina Zoologică și la Grădina Botanică. Fac incursiuni în Maramureș pentru a-i cunoaște frumusețile, tradițiile și obiceiurile vizitând Muzeul satului, Mănăstirea Bârsana, Casa Olarului, ultimii pălărieri din Chioar sau învățând să folosească obiectele tradiționale în incăperile răcoroase ale grădiniței.
Le place mult să intre în împărăția cărților și a poveștilor la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” unde inimosul colectiv de la Secția Copii îi introduce prin acțiunile intreprinse în acest minunat tărâm. Uneori și părinților le este dor de copilărie. Atunci, alături de copiii lor se costumează, muncesc, crează redevenind, astfel, copii pentru o zi. Serbările sunt încă un prilej de bucurie atât pentru părinți și bunici, cât și pentru copii și cadrele didactice.
Strădania muncii noastre se materializează in diplomele obținute la diferitele concursuri la care copiii participă cu multă seriozitate, concurând cu colegi din județ și din țară. Roadele se adună în expoziții temarice pe care le-au amenajat în diferite instituții din oraș, instituții care le sunt parteneri în proiectele educaționale: (Primăria Baia Mare, Biblioteca Județeană, Liceul de Arte, Grădinița Coaș).
În fiecare anotimp grădiniţa este gătită în haine de sărbătoare: Toamna, când frunzele se imbracă în straie de lumină, grădinita îşî deschide portile pentru a-si primi cu drag copiii. Apoi, curtea îi etalează roadele şi culorile toamnei; iarna – grădiniţa îşi imbracă haina de sărbătoare în aşteptarea lui Moş Crăciun şi își împodobeste bradul cu ajutorul copiilor, al părinţilor şi al doamnelor educatoare; Primăvara – holul grădiniţei este plin de flori gingaşe, de iepuraşi, de puişori şi de ouă roşii pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătorile pascale, iar Vara începe cu baloane colorate și jocuri în curtea grădiniţei. Anii au trecut și grupuri, grupuri de buburuze au zburat din căsuța lor spre alte orizonturi de cunoastere - școala.
Așa, an după an, toamnă după toamnă, căsuța din povești, cu buburuze la ferești își deschide portița pentru alte și alte generații de copii pentru că ea își dorește să fie "O grădiniță minunată pentru copii educați, sănătoși și fericiți".